Bij de verkoop van uw huis gaat het om een groot bedrag. Het is misschien wel de grootste transactie die u ooit in uw leven zult doen. Het is te begrijpen dat u hierdoor overweldigd wordt en dat u niet weet waar u moet beginnen. Daarom zetten we hier een aantal handige verkooptips op een rijtje.

7 tips en stappen om uw huis te verkopen

1. Stel de waarde vast
De waarde van uw huis wordt bepaald door externe factoren en dus niet door wat u vindt dat het waard is. Bij de meeste makelaars kan u een gratis waardebepaling laten doen. Dit gebeurt online of in een persoonlijk gesprek.

2. Bepaal de vraagprijs
Er kan wel 10% verschil zijn tussen de vraagprijs en de verkoopprijs. Dit is grotendeels afhankelijk van de woningmarkt op dat specifieke moment. Kijk eens rond wat de vraagprijs is van vergelijkbare huizen in de buurt. Door daar net een paar duizend euro onder te gaan zitten, verkoopt uw huis een stuk sneller.

3. Bekijk uw financiële situatie
Gaan jullie als renteniers verhuizen om op het platteland te wonen? Dan ziet uw financiële situatie er heel anders uit dan wanneer u gaat scheiden en er nog een flinke hypotheek op het huis rust. De situatie wordt nog ingewikkelder als één van jullie in het huis blijft wonen met de kinderen en de andere ex-partner alimentatie moet betalen. In dit geval is het het beste is om van te voren financieel advies in te winnen over de verkoop van het huis.

4. Presenteer uw huis op de juiste platforms
Funda is allang niet meer het enige platform om uw huis te koop op aan te bieden. Met social media komt u tegenwoordig ook een eind. Veel makelaars maken al gebruik van deze platforms. Natuurlijk zijn professionele foto's belangrijk. Een kiekje met uw smartphone is echt niet goed genoeg.

5. Regel de bezichtigingen
Uw huis moet verkoop klaar zijn voor de bezichtigingen, dus het moet er picobello uitzien. Een onbeschilderde plint kan u zomaar een paar duizend euro kosten. Zorg dat u de bezichtigingen goed inplant en dat de gegadigden op een professionele manier ontvangen en rondgeleid worden.

6. Vraag u af of u de juiste onderhandelaar bent
Veel mensen denken dat ze zelf de meest geschikte persoon zijn om de bezichtigingen en de onderhandelingen te doen, omdat ze immers het huis goed kennen en de kopers kunnen enthousiasmeren. Dat is een vergissing. De kopers staan op het punt een belangrijke aankoop te doen en zijn totaal niet geïnteresseerd in uw gevoelens voor het huis.

Onderhandelingen kan u ook beter overlaten aan een professional, want onderhandelen is een vak apart. Een makelaar heeft hiervoor gestudeerd en een jarenlange ervaring opgebouwd met de verkoop van onroerend goed. Denk hier niet te licht over!

7. Onderteken het contract
Wat zijn de juridische bepalingen betreffende aansprakelijkheid en in gebreke blijven van de koper? Hier heeft u absoluut een jurist en een notaris bij nodig. Een erkende makelaar neemt alle stappen met u door, zodat u precies weet wat het verkoopcontract inhoudt.

Neem contact op met een makelaar uit de streek

Van Trigt Makelaars begeleidt u bij de verkoop van een huis in Huizen, Laren, Blaricum of Bussum en omstreken. Bel naar 035 524 9090 voor een gratis adviesgesprek en een waardebepaling van uw huis. Mailen naar huizen@vantrigtmakelaars.nl mag natuurlijk ook.